Így videózz a Facebookon és a YouTube-on [előfizetők videóinak elemzése]

Folytatódik a „Muti, mit forgattál” kezdeményezésünk, és nagyon büszkék vagyunk az előfizetőinkre, hiszen most is sok videót küldtek nekünk. Az elemzést 2 részre szedjük, ezúttal is egy saját videós tartalommal kezdjük a sort, hogy a hóhér is tudja, milyen az, ha akasztják. A cikk végén pedig találni fogsz egy Facebookra és egy YouTube-ra vonatkozó tipplistát, amit érdemes átfutnod, mielőtt publikálni kezdenél. Read More

[Útmutató] Hogyan csinálj mobilos élő közvetítéseket a Facebookon és a YouTube-on?

2017 elején arról olvashattunk, hogy a live streaming video lesz az év egyik marketinges trendje, és hogy az előre felvett, majd utólag szerkesztett tartalmak mellett az élő közvetítések is elterjednek. A Facebook ezt meg is támogatta azzal, hogy az Értesítések fülben figyelmeztetni kezdett minket, ha egy ismerősünk vagy az általunk követett oldal élőzésbe fogott. Az … Read more

Hogyan készíts termékbemutató videót? [3 formula, amelyekkel könnyebb dolgod lesz]

Termékbemutató videót szeretnél készíteni, de még nem tudod, hogy állj neki? Inputra van szükséged a saját anyagodhoz, de csak általánosságokat olvasol az erről szóló cikkekben? Ha nincs ötleted, hogyan érdemes felépíteni egy termékbemutatót, akkor ez a cikk neked készült. Egyrészt összeszedtünk neked 3 szöveg- vagy forgatókönyvírói formulát (kvázi struktúrát), ami másoknak már bizonyított, másrészt listáztuk azokat tudnivalókat, amelyeknek kötelezően szerepelnie kell a videódban. Ez a cikk nem arról szól, hogy hova tedd a lámpát és hogyan tartsd a derítőt, meg hogy milyen kamerára van szükséged. Ez a cikk arról szól, hogy miképp építsd fel a tartalmat.

Mindenki tudja már, miért fontos a videó

Hálásak vagyunk, hogy már nem kell elmondani neked, miért kötelező (termékbemutató) videót csinálnod, hiszen tudod: elolvastad korábban ezt a cikket vagy megnézted ezt a videót. 5 dolgot azért emeljünk ki:
 1. Az emberek szíves(ebb)en néznek videót, bizonyos esetekben pedig könnyebb hatni így rájuk (főleg az impulzusvásárlókra).
 2. A közösségi média előnyben részesíti a videós tartalmakat.
 3. A videó több érzékszervre hat, és az információ feldolgozása is könnyebb. Ergo hatékonyabban győzheted meg a potenciális vásárlókat.
 4. Leegyszerűsíti az adott termék (vagy akár szolgáltatás) bemutatását.
 5. Nem mellékesen az egyszer leforgatott (jó) termékbemutatót évekkel később is megnézhetik az emberek. Több százszor, ezerszer vagy tízezerszer.
A termékbemutató videót arra használhatod, hogy megmutasd a nézőidnek a termékpalettádat, de segítségével növelheted az értékesítési konverziót és megkülönböztetheted magad a konkurenciától, valamint vizuális és érdekes segédeszközt adhatsz a nézőid kezébe (nehezen fogyasztható termékleírások helyett).

Milyen a jó termékbemutató videó?

Egyrészt informál és inspirál, másrészt felkelti a terméked iránt a figyelmet (és persze megragadja a fogyasztót annak pénztárcájánál fogva). A jó termékbemutató videó a tartalom felől közelíti meg a kérdést, de ügyel a formai minőségre is:
 • megfelelő felbontás (lehetőleg 1920×1080, vagyis FullHD)
 • megfelelő fény (forgass nappal, hogy minél jobban kihasználhasd a természetes fényeket, de azért a lámpákat se felejtsd el)
 • megfelelő hang (teljes csönd legyen körülötted, a telefonod se zörögjön a háttérben az asztalon)
Érdemes profi operatőrt felkérni, aki segít a hangban (egy csíptetős mikrofont ők is tudnak kezelni), és aki precízen megtervezi a képi világot, hogy azzal neked egy pillanatot se kelljen foglalkozni. Így neked marad a tartalom.

5 szabály, amelytől jobb lesz a termékbemutató videód

 • Show and tell. A termékbemutató videó... egy videó. Alátámaszthatod a tartalmat szöveggel, de mivel ez egy vizuális műfaj, így meg is kell mutatnod a lényeges dolgokat. A jó videós tartalom mindent képekben mesél el, és a szöveg csak kiegészít.
 • Meséld el a TE történeted. A termék nem csak egy termék, abban ott vagy te is. Lentebb látni fogod, hogy hol, milyen pontokon „személyeskedhetsz”.
 • Tűpontosan célozz a célcsoportodra (azt add, amit ők elvárnak).
 • A termékelőnyöket részesítsd előnyben. Fókuszálj arra, hogy miképp illeszkedik a terméked a fogyasztó/néző életébe. Ezt kell a lehető legjobban megmutatnod.
 • Mindig legyen a videó végén egy CTA.
Jöhet akkor az 3 formula? Úgy legyen!

Hogyan használhatod ezeket a formulákat?

Rövid bevezető, csak hogy értsd, mit fogsz látni, és hogy miképp hasznosíthatod azokat. Kezdd azzal, hogy egy üres papírra felírod a következőket:
 • A célcsoport fájdalompontjait
 • Legalább 10 terméktulajdonságot és termékelőnyt (hogyan oldja meg a fájdalompontokat a terméked)
 • A célcsoport tagjainak vágyait (miért olyan jó, ha a fájdalompontokat megoldja a terméked; mit nyernek ezzel; szűkebb és tágabb értelemben, vagyis nemcsak ők, hanem a környezet/család/barátok)
 • Kifogásokat
Amikor ezzel megvagy, akkor nézd meg az adott formulát, és kezd el az összeszedett elemeket belepakolni a megfelelő helyre.

A 3 formula sablonnal és megnézhető példareklámokkal:

Read More

A filmelőzetesek pszichológiája

Komolyan vesszük az előfizetői Facebook-csoport tagjainak kéréseit. Én meg pláne, ha azok a filmekkel vagy azok marketingjével kapcsolatosak, így amikor elhangzott a javaslat, hogy írjunk cikket a teaserek és trailerek (vagyis a rövidebb és a hosszabb előzetesek) pszichológiájáról, akkor megmozdult a Marketingszöveg.com gépezete. Hogy a jófejség mellett miért foglalkozunk a filmelőzetesekkel? Mert a mai filmeknél … Read more

Is this real life or just virtual reality? Így hódította meg Hollandiát a Doritos a VR-ral | #DMWF

A legjobb az egy konferenciában, ha nem fél a jövőbe tekinteni. Egy brandben ugyancsak. A virtuális valóság még gyerekcipőben jár: a legtöbben hallottunk róla, legfeljebb boltban vagy kiállításon kipróbáltunk egy headsetet, de azért a nappaliban még nem egyértelmű kellékünk. Nincs ez másként Hollandiában sem, a Doritos pedig úgy döntött, hogy beleáll a trendbe.

„VR is not just a trend. It's a must.”

A második nap legjobb előadását egyértelműen a PepsiCo kollégái tartották. Marthe Noordzij közösségimédia-mendzser és Silvia Pereira Demétrio digital activation menedzser a cég egyik legnevesebb brandje, a Doritos egy virtuális valóságra épülő kampányát hozták el nekünk szőröstül-bőröstül. A Doritos fő célcsoportja az úgynevezett hyperlifer, lényegében a 16–24 éves férfiak. Ők hasonlóan jellemezhetőek, mint ahogyan a Z generációt leírta a Domino's Pizza. Ők a közösségi médiát, a vloggereket célozták meg – hasonlóan járt el a Doritos is, csak éppen ők a VR-t tették meg a kampány alapkövének. A virtuális valóság trendi, fiatalos, jól illeszkedik a digitális bennszülöttek érdeklődési körébe. Adott a potenciál, a célcsoport ízlését ezzel maximálisan sikerült belőni. Akadt viszont több kihívás is. Először: hogyan kötsz össze egy chipset a virtuális valósággal? Ezt nem próbálták meg önmaguk megválaszolni, inkább felfogadtak egy virtuális játékokra szakosodott ügynökséget, a Capitolát. Egy virtuális játék koncepciójának kidolgozása volt a cél, amelyben megjelenik valahogyan a termék is – a játéknak kellően egyszerűnek kellett lennie ahhoz, hogy a termékről ne terelje el a figyelmet, egyben viszont elég érdekesnek ahhoz, hogy ne csak egy öncélú promóció legyen az egész, hanem valódi játékélményt nyújtson. Önmagában a játék sem elég, nem keltene elég nagy hírverést. Különösen, hogy messze nem elterjedt még a VR headset, csak igen keveseknek van otthon, ezért az elérés nagyon minimális lett volna. Ezért lefejleszteni a játékot nem érte volna meg. Kellett tehát egy jó sztori, amit az egész köré kerekítenek. Megkerestek hát néhány, a fiatalok, különösen a gamerek körében híres és közkedvelt figurát: két gamert, profi játékost. Ők voltak Fifalosophy és MilanKnol, akikből brandnagykövetet csináltak. A koncepció az elején nagyjából így nézett ki: egymás ellen fogják játszatni őket, eköré pedig különféle social eseményeket kerekítenek, például a rajongóknak előre egy szavazáson kell kitalálniuk, hogy ki nyeri majd kettejük párbaját. Ezen a ponton ideje megmutatnom, hogy pontosan miről is van szó: https://www.youtube.com/watch?v=Prf93PpKIbs Láthatjátok, a termék hangsúlyosan jelenik meg, mégsem kap főszerepet: az „élet” szerepét játssza, akár a gombák a Marióban. Most kezdődik az izgalmas rész, ugyanis láthatjátok, hogyan építették fel a kampányt.

Első fázis: Unleash the beast!

Read More

Hogyan befolyásolja a nézési idő a YouTube-videók rangsorolását?

Beszéljünk valami nagyon fontos dologról, mégpedig a YouTube rangsorolási faktorok közül a legjelentősebb tényezőről, a nézési időről. Hogyan befolyásolja ez a keresési eredményeket? Mit kell tenned, ha nemcsak az első oldalon szeretnél szerepelni, hanem az első találatok között is? Öt éve már, hogy megtörtént a videómegosztó egyik legfontosabb algoritmusfrissítése, és ez már nem a 2012 … Read more

Hogyan menedzselj egy YouTube-csatornát?

A YouTube-csatorna az az eszköz a kezedben, amellyel talán legkönnyebben megvalósíthatod és sikerre viheted a videós stratégiádat. Korábban sose volt még ilyen egyszerű a dolgod, hiszen akár külső segítség nélkül is felépíthetsz egy saját csatornát, amit ügyesen menedzselve tízezrekhez (százezrekhez?) juttathatod el rendszeresen az üzenetedet. Nézzük, hogyan menedzseld a YouTube-csatornád.

Újabb vita készül?

Mostani cikkünk várhatóan vitaindító lesz, ahogyan egy korábbi anyagunk is az volt, amikor egy érthető, de egyszerűen megcáfolható kritikával találtuk szemben magunkat: azzal, hogy videót nem lehet 5500 forintból forgatni. De lehet, és ezt be is bizonyítottuk, a kikerült 2 videó (első itt, második itt) 1000 forintba se került nekünk részenként. Jó, jöhet a folytatás a kritikusok részéről, hogy igen ám, de mi értünk hozzá, és az a bizonyos 5500 forint nem számol például a tudással, meg azzal, hogy azt mennyi idő és munka megszerezni. Ez igaz, hiszen nekünk volt házon belül valaki, aki értett az operatőri részhez, és a vágást is mi csináljuk. Mindez munkaidőt visz el, tehát költsége van. Órákig vitatkozhatunk azon, hogy a cégvezető által (gyakran hétvégén) megírt blogbejegyzést hova és hogyan számoljuk. Miképp számoljuk el azt, hogy mi például szombaton, a szabadidőnkben forgattunk? Hogy este vágunk és levelezünk, nem várunk ezzel másnap reggelig. Videót 5500 forintból az fog csinálni, akit képzi magát, illetve felkutatja a legjobb lehetőségeket:
 • Úgy dönt, hogy ezt csinálni akarja, ezért az első kezébe kerülő eszközzel nekiáll dolgozni (és nem sajnálkozik, hogy nincs jobb).
 • Edukálja magát (YouTube-tutorialok segítségével, ugyanis egy rakás how-to érhető már el).
 • Tanul az úttörőktől (azoktól a vloggerektől, akik úgy lettek sikeresek, hogy nem toltak be induláskor nagyobb összegeket).
 • Elfogadja, hogy ez a munka lemondásokkal jár.
Megteheted, hogy vállalkozóként 4-kor kizárod az agyadból a cégedet, de akkor a másnapi mutatók meg fognak lepni. Már készül a Kontentbe a Zállatorvosról szóló cikkünk, akiről kiderült, hogy most már lényegében mindent maga csinál, mert kitanulta, időt szánt rá, és nem derogál neki, hogy rajzolnia kell, meg zajt-zörejt felvennie. Persze az animáció egy kicsit más tészta, hiszen idő kell hozzá, kevesebbet készíthet, de a helyzet ugyanaz. Ma már 1,4 millió megtekintéssel rendelkezik.

Much stábigény, wow költségek

Egy szellemiséget szeretnénk átadni neked: ahhoz, hogy értelme legyen létrehozni egy YouTube-csatornát, és hogy megfelelően tudd menedzselni, tudnod kell, mennyit érdemes befektetni annak fenntartásába, majd a maximumot kell kihoznod abból.

A dolog nemcsak arról szól, hogyan keresőoptimalizálhatsz egy videót, hanem arról is, hogy már a gondolkodásod alapját meg kell változtatnod. Olyan gazdává kell válnod, aki a lehető legtöbb dolgot képes elintézni a ház körül (vagy olyan embert kell felvenned, aki képes erre).

Read More

Hova töltsem fel a videómat: YouTube vagy Facebook?

Ha legalább egy videót elkészítettél vagy megrendeltél már a cégednek, akkor szinte biztos, hogy felmerült benned a kérdés: hova érdemes feltölteni a kész anyagot? Melyik a jobb felület, ha a céged videomarketingben gondolkodik? És melyikkel érhetsz el jobb eredményeket? Főleg, hogy most már nemcsak a YouTube és a Vimeo (meg az Indavideo, a Videa, a DailyMotion és társai) közül választhatsz, hiszen tavaly megjelent egy új kihívó, a Facebook (Video) is. Mielőtt válaszolnánk a kérdésre, szögezzük le, hogy a YouTube ellen miért csak a Facebookot küldjük csatába. Én személy szerint piszkosul szeretem a Vimeót, mert olyan elegáns és művészi, de ha eredményes és hatékony tartalommarketinget szeretnél felépíteni, és fejlődést akarsz látni, akkor kíméletlenül le kell metszened a vadhajtásokat. Üzleti szempontból egyértelműen a YouTube felé billen a mérleg: a Vimeónak kisebb a közönsége, rosszabb a rangsorolása (Google), az igazán kihasználható Vimeo Pro pedig fizetős. Indavideót, Vimeát és társait pedig alapból felejtsd el, ha nem akarsz a kudarc mellett még agybajt is kapni. facebook-vs-youtube

via www.iprospect.com

Marad tehát a ringben a YouTube és a Facebook, és most kivételesen eltekintünk attól, hogy már az Insta is gondolkodik a mozgóképekben (megjelentek ugyanis a 60 másodperces videók az oldalon). Ilyen részletességgel a témáról csak itt olvashatsz, szóval tessék jó alaposan végigfutni rajta, mert kulcsfontosságú információkat osztunk most meg veled. Kezdjük az alapokkal:

Milyen videót készíthetsz a cégednek?

Mielőtt összehasonlítanánk a két platformot, érdemes röviden összefoglalni, hogy milyen típusú videós tartalmakat készíthetsz (készíttethetsz). Nem akarjuk lelőni a poént, de ez is meghatározza, hogy feltöltéskor végül melyik felületet kell választanod a hatékony elérés érdekében. Alapból egy videóval a következő három célod lehet:
 • növelni akarod a márkád/céged ismertségét,
 • eladást akarsz ösztönözni,
 • márkát akarsz építeni.
Hogy milyen típusú videókkal érheted el ezeket?

A hagyományos reklámfilmmel

Tudod, amikor 10-ből 9 fogorvos ajánl valamit, vagy amikor elmondják, hogy az adott mosószerrel jobban kijön a srácok focimezéből a pizzaszósz. Nagyrészt a tévében találkozhatunk velük, de mivel a netre feltölteni sem nagy cucc, ezért a varázsdobozban látható anyagok már online is megtalálhatók, csak épp nem az a természetes közegük. Ezek a reklámfilmek ugyanis azért készülnek, hogy a televízióban, a műsorszünetben levetítsék őket, és hogy megszólítsák azokat a nézőket, akik épp nem mentek ki pisilni vagy nassolni. Nagyrészt az eladásösztönzés a cél, de aki látta már a Notino-spotokat, az nemcsak megőrült a szexis suttogástól, de már tudja, hogy a márkaismertség növelésére is használható ez a módszer. Karácsony, Coca-Cola:

Aztán ott van a branded video content, ami...

...nem reklámfilm, de nem is kisfilm. Közelebb áll az utóbbihoz, de nem azért, mert a megrendelő cég szereti a szórni a pénzt, hanem azért, mert azt szeretnék, ha a késztermék virális lenne, és a tévé helyett a neten indulna hódító útjára. Az emberek ezeket a tartalmakat azért osztják meg, mert:
 • kedves
 • cuki
 • macsó
 • kőkemény
 • vicces
Nevezhetjük vírusvideónak is, de ezen valószínűleg vitázni fogunk néhány illetékessel. A branded video content esetében ugyanis nem cél, hogy megjelenjen a videóban vagy annak történetében a termék, és erre kiváló példa a H&M vonatos kisfilmje, aminél még csak nem is tudnánk, hogy ki volt a szponzor, ha nem tették volna ki a logót a film elején és a jobb alsó sarokban. Márpedig vírusvideónak azt nevezzük, ami rendkívüli megosztáshullámot indít el a neten (leginkább a közösségi médiában), de nincs olyan megkötés, hogy a cég vagy annak terméke/szolgáltatása nem szerepelhet abban (az annyira rossz, hogy már jó zálogházas videó ma például zseniális vírusfilm lenne a Facebookon). Törvényszerű ugyanakkor, hogy ha túltolják a készítők a reklámozást, akkor a kész anyag nem lesz virális, tehát bőven akad átfedés a két formátum között, csak épp nem a tudatos tervezés miatt. Legyen szó bármelyikről is, az ilyen videók hossza lehet 30 másodperc vagy akár 4-5 perc is, nincs szigorú megkötés. Ha elbírja az anyag, és eszi a nép a kész anyagot, akkor mindegy. Eladásösztönzés helyett a márka megismertetésére és építésére alkalmas, bár a hatékonysága csak közvetetten mérhető, a viralitás szerencséjére pedig nem alapozható üzlet (lásd erről bővebben a 27. Országos Marketing Konferenciáról szóló élő közvetítést, én itt, Balázs emitt).

A termékbemutatók

Népszerűk és hasznosak, erre nem is kell sokat fecsérelni az időt, hiszen ez pontosan az, amit a neve mond. Általában 1-2 perc a minimum, hiszen ha már forgatsz, mutasd be jól azt a sokoldalú terméket/szolgáltatást, és lássuk azokat az előnyöket. Egy jól megcsinált termékbemutató viszont lehet 4-5 perc is. Ide sorolhatjuk az élő prezentáció alapján készült, de profin felvett és megvágott anyagokat is, valamint:
 • a how-to-videókat
 • a beszélőfejes megoldásokat (hiszen ilyenkor is a terméket reklámozod, prezentálod)
 • személyes brandépítésnél pedig azt, amikor vloggerkedsz, hiszen ebben az esetben te, a vlogger vagy maga a termék
Voilà:

Imázsfilm

Imázsfilmnél a termék vagy szolgáltatás bemutatása helyett a céged kerül a fókuszba. Lényegében a Kik vagyunk mi? típusú anyagokról beszélünk, amely 1-2 perctől akár 5 percig is eltarthat, de eredményes csak akkor lehet, ha a pozitív értékek prezentálása mellett olyan izgalmas keverékét adja a zenének, vágásnak, képeknek és színeknek, amit valóban élmény nézni. Nem csak az a lényeg, hogy van-e mit mondani, hanem az is, hogy el tudod-e azt érdekesen mondani:

Whiteboard-videó

Ami olcsó, aranyos, edukatív. Külföldön kifejezetten szeretik, mert felkelti a néző érdeklődését, és képes a megfelelő konverzióra.

Testimonial videó

Vagyis amikor nem kiírod a honlapodra, hogy mit gondolnak rólad az ügyfeleid, hanem leülteted őket a kamera elé, és megkéred, hogy mondják el azt szóban, és vállalják ehhez az arcukat. Hitelesebb, hiszen a néző látja, ki beszél, plusz a vevőid mondják el, hogy miért jó a terméked.

Rendezvényvideó

Rendezvényt, csapatépítést, konferenciát, flashmobot, tréninget bemutató mozgóképes anyag, ami értelemszerűen a márkaépítésben segíthet, de a dokumentálásban is hasznos lehet. „Ilyet is tudunk, ennyire profik vagyunk, leszerveztünk egy ilyet. Megbízol bennünk?" – az üzenet általában ilyesmi.

Az egyéb

Egyrészt ott az élő kapcsolás szépsége, ami a facebookos élő bejelentkezéstől eltart egészen a Teleshopig, másrészt beszélhetünk még például az Odaát PSA-nak hívott public service announcementről, vagyis a közérdekű információkról. Vannak még recruitment videók („Gyere dolgozni a Kreatív Kontrollhoz, mert itt jó!") és a reputációs videók is (abban az esetben, ha például rosszat tettél).

Mit szeretünk és mit ajánlunk mi?

Jó nagy halmaz, amit eddig bemutattunk, való igaz, rengeteg formátum közül választhatsz, és valószínűleg vadul zakatol az agyad, hogy melyik lenne a legjobb számodra. Mit kell csinálnod, hogy sikeres legyél? Csak ezután jön az, hogy hova érdemes feltölteni. Formátumtól függetlenül egy jó céges videóra jellemző, hogy képes kristálytisztán megmutatni a márkát, és világosan kommunikálja a célokat. Egy szigetes vicces videó tökéletesen illik a fesztivál arculatába, miközben a fentebb is látott Bosch mindig az innovációra és a korszerűségre fog fókuszálni. Bár eredményesek lehetnek, én például nem vagyok híve a hagyományos reklámfilmeknek, ha összekacsint a néző és az alkotó, ha nem. A Kontent magazin 2016/4-es számában erre mondta Deák Péter, az egyik interjúalanyunk,  hogy:
A hagyományos tévés reklámfilmnél a pénz az az eszköz, amivel elérjük, hogy a néző megnézze a reklámot. Mert fizetünk a reklámidőért. Ilyenkor a nézőnek és a reklámfilmnek a relációja egymással az, hogy a néző a műsort szeretné élvezni, de rá van kényszerítve arra, hogy a reklámot nézze.
Márpedig nem jó innen indulni. A virális hatású videók, a jól összeállított termékbemutatók (netes terjesztésre), az imázsfilmek, a whiteboard-videók ellenben nagyon hasznosak lehetnek. Emellett gondolkodj el azon is, hogy a céges eseményeket megpróbálod dokumentálni (majd eljuttatni a kész anyagot az embereknek), és ha van valaki, akit ki lehet rakni a kirakatba, és akinek építhetsz a személyes márkájára (akár te, akár egy munkatársad), akkor célravezető őt néha élőben kapcsolni valamelyik rendezvényről vagy a cég életének egyik fontos pillanatból. Ha pedig megvan, mit érdemes csinálni, akkor nézzük, melyiket hova érdemes feltölteni. Mik az előnyei a Facebooknak és a YouTube-nak? Ne feledjük, mostani állás szerint ezek ketten olyan tartalomtípusért versenyeznek, amely 2019-re a netes forgalom 80 százalékát fogja majd kitenni (iparági kutatások szerint). Read More