Így spórolj a videókészítésen

Szinte mindenki videózni akar, és szinte mindenki attól fél, hogy nem fogja tudni uralni a mozgóképes tartalmakkal együtt jelentkező extraköltségeket. Mert videózni drága, nem? Nem! A videózással kapcsolatos egyik legnagyobb tévhit az, hogy az eredendően pénzigényes hobbi, illetve bele sem tudsz fogni, mert arra csak a szakmabeliek képesek. Egy profi stáb és szakértő asszisztencia tényleg … Read more

Social storytelling: 5 elem, amitől virális lesz videód a közösségi médiában

Tudtad, hogy valójában nem két ősi mesterség volt, hanem három? A harmadik pedig a mesélő volt. Tény, hogy az információt hatékonyabban át lehet adni, ha egy történetbe ágyazod, és kutatások bizonyították be, hogy storytellinggel és érzelmi kapcsolat kialakításával jobban meg tudod győzni a célcsoportodat. Az ok egyszerű: az emberek döntésében fontos szerepet játszanak az érzelmek, mert az agy helyett sokszor a szív bólint rá egy ajánlatra (amit az agy később racionalizál). De vajon hogy érheted el a kívánt hatást a közösségi médiában? Mitől lesz egy videó (várhatóan) virális? Létezik-e olyan formula, amihez bármikor bátran nyúlhatsz? A válasz: igen. Nézzük hát, hogyan növelheted a viralitás esélyét a közösségi médiában.

Hogyan mesélhetsz el egy történetet… jól?

Piszkosul nehéz történetet mesélni (főleg, ha jól akarod csinálni), de szerencsére egy jó sztori felépítése univerzális: van eleje, közepe és vége. Ez az első és legfontosabb dolog, amit tudnod kell, és ez a megállapítás még a lineáris történetmesélést megbontó filmekre is igaz (lásd Memento vagy épp Ponyvaregény). Dramaturgiai szempontból ez azt jelenti, hogy van egy alapállapot (avagy egy nyugalmi helyzet), ami a történet alakulásával megváltozik. A változás pillanatát úgy is hívják, hogy „fish out of the water”: a főhőst kirángatják a komfortzónájából és egy olyan helyzetbe lökik, amelyben nem érzi jól magát és amit meg akar oldani. A marketingben ez a fájdalompont kialakulása, amit a főhős (fogyasztó) egy megoldandó problémaként él meg. Például:
 • „Szeretem a munkám, de az utóbbi időben túl sok stressz ért, ezért nem tudok úgy teljesíteni, ahogy szeretnék.” (megoldás például: stresszoldó gyógyszer)
 • „Hurutosan köhög a gyerek és a váladékot fel kell oldani.” (megoldás: köhögéscsillapító)
 • „Töredezett a hajam, csak a baj van vele.” (megoldás: balzsam és sampon egyben, illetve egy jó fodrász)
Vagyis a problémára, ami konfliktusokat okoz a mindennapokban, te jelented majd megoldást. A terméked vagy a szolgáltatásod ezért lényegében olyan, mint egy happy end a filmek végén, hiszen használatával leküzdhető az akadály. Rendben, ezek az alapok. Kérdés, hogy mit kell tenned a közösségi média felületén akkor, ha virális videót szeretnél, ami organikusan is jól terjed. Annak érdekében, hogy érzelmeket válts ki a nézőidből, ugyanazokat a dramaturgiai elemeket kell alkalmaznod, mint amiket egy filmben vagy regényben látsz, de persze azokat optimalizálni kell a rövidebb, specifikusabb formátumra (ami itt 2-4 perc). A történetmesélés itt nem cél, hanem eszköz az ismertségnöveléshez vagy értékesítéshez. És amíg régen az ilyen történetekkel csak és kizárólag a mozikban találkozhattál, addig ma a történetmesélés nagyrészt átkerült a közösségimédia-felületekre. Ideális esetben videós formában.
A viralitás problematikája A viralitásnak nincs 100%-os receptje: jelenlegi ismereteink arra terjednek ki, hogy milyen elemekkel tudod a viralitás esélyét megnövelni. Ezeket úgy fedezzük fel (a kutatók, illetve mi, marketingszakemberek), hogy hatalmas mintákban algoritmusok segítségével próbáljuk fölfedezni a mintázatokat. Mi volt a téma? Mi volt az időzítés? Mi volt a hossz? Milyen volt a színvilág? Milyen érzelmek domináltak? Tehát próbáljuk a virálissá váló anyagok közös jellemzőinek fölfedésével megfejteni a nagy titkot. Ez azonban még senkinek nincs meg. A cikket úgy olvasd, hogy amit bemutatunk, azok esélynövelők.
Read More

Hogyan használhatod a videót termékbemutatóként? [előfizetői anyagok elemzése]

A 2018-as „Muti, mit forgattál” második részében három, előfizetőink által beküldött tartalmat szedünk szét és látunk el javaslatokkal, hogy gyakorlati példát kapj arra, miképp használhatod a videót termékbemutatóként. Az első részt kihagyóknak érdemes átfutni a korábbi tippeket, mert rengeteg kiváló ötletet csempésztünk abba az anyagba is. Read More

Így használd az unboxing-videókat a marketingstratégiádban (2 példával)

Ebben a cikkben egy olyan műfajról lesz szó, amely kétségkívül videó ugyan, de egyben sokat vitatott kulturális jelenség is. Az unboxing-videókról van szó, melyekben új termékek eredeti csomagolásból történő kivételét, majd a termék bemutatását látjuk. A YouTube egyik legnépszerűbb műfajáról beszélünk: a második legnézettebb csatornán, amelyet 11,6 millióan követnek, főleg gyerekeknek szóló unboxing-videók szerepelnek. Miért … Read more

Így videózz a Facebookon és a YouTube-on [előfizetők videóinak elemzése]

Folytatódik a „Muti, mit forgattál” kezdeményezésünk, és nagyon büszkék vagyunk az előfizetőinkre, hiszen most is sok videót küldtek nekünk. Az elemzést 2 részre szedjük, ezúttal is egy saját videós tartalommal kezdjük a sort, hogy a hóhér is tudja, milyen az, ha akasztják. A cikk végén pedig találni fogsz egy Facebookra és egy YouTube-ra vonatkozó tipplistát, amit érdemes átfutnod, mielőtt publikálni kezdenél. Read More

Hogyan írj videós szkriptet a blogposztodból?

Nem egyszerű feladat megtalálni a következő slágertémát, amiért az olvasóid (pozitív értelemben) megőrülnek, ezért árgus szemekkel figyeled, hogy korábban melyik anyagok volt sikeresek. Ha megtaláltad a sikeres anyagokat, jön az újabb dilemma: blogposztként már nem szerencsés újrahasznosítani őket, viszont egy kis változtatással még készíthetsz belőlük videós szkriptet vagy akár podcastet. Viszont ne gondold, hogy ez a feladat egyszerű volna, mert egy másik műfajba kell átültetned a tartalmad. Nézzük, hogyan csinálj forgatásra kész videószkriptet a blogbejegyzésedből.

A Lumen5-on túl

Tavaly nyáron készült egy cikkünk arról, hogyan adaptálhatod a blogposztodat egy online app segítségével, és hogy milyen egyszerűen készíthetsz a cikkedből videót. A konklúziók (leginkább a hátrányok) már akkor is világosak voltak: a Lumen5 nem nyújt igazán szabad kezet a felhasználóinak, így néhány videó után elmúlik az újdonság hatása. Hosszabb távon ezért jobban jársz, ha a videós stratégiádat egyedi tartalmakra építed konzervmegoldások helyett, és ha nem kell kompromisszumokat kötnöd a videós szkript megírásakor. Ráadásul így fájó korlátozások nélkül ültetheted át a blogposztodat forgatókönyvvé. Mostani cikkünkben azt vesszük végig, hogy ezt miképp teheted meg.

1. Válaszd ki a posztot, amit adaptálni fogsz

A nemzetközi szakirodalom arra helyezi a hangsúlyt, hogy melyik a legnépszerűbb cikked, én viszont azt mondom, hogy ne ez legyen az egyetlen szempont, amit megvizsgálsz. Figyelj arra is, hogy melyik népszerű tartalmad alkalmasabb a vizuális adaptációra. Például tegyük fel, hogy e 2 tartalmad sikeres volt:
 • A 10 legjobb zsírgyilkos edzés
 • Miért fontos edzés után a fehérje és szénhidrát?
Az elsőnél szinte látod magad előtt a gyakorlatokat, a másodiknál viszont egy hosszú monológ jelenik meg előtted, ami nagy eséllyel szponzorált tartalom is egyben. Lehet, hogy az utóbbit többen olvasták, de nem biztos, hogy ha videó készülne mindkettőből, akkor is többen néznék meg. A következő szempontokra figyelj:
 • Melyik témát könnyebb forgatni? Az elsőnél például csak fel kell venni a gyakorlatokat, a másodiknál lehet, hogy szerezni (vagy készíttetni) kéne néhány animációt a molekulák felszívódásáról, hiszen senki nem szeretne 5 percig egy beszélő fejet látni.
 • Melyik cikk tartalmát tudod (jobban) tömöríteni? Melyikhez nem kell sokat magyarázni? Megint csak: az elsőnél 10 másodperc után belecsaphatsz a lecsóba, utóbbi több elméleti magyarázatot követel.
 • Melyikben van több látványelem? A gyakorlat üti az elméletet.
 • Melyik tud jobban terjedni magától a közösségi médiában? A zsírgyilkos edzés nagy eséllyel (bocsásd meg a szót) megosztásmágnesebb.
 • Melyiket olcsóbb előállítani? Például: az elsőhöz nincs szükség mikrofonra (mikroportra), hiszen a gyakorlatokat felmondott szöveg nélkül is bemutathatod (egy jó zenére vágva azokat). A másodiknál kell a hangcucc, ha jó hangminőséget szeretnél.
Ne feledd: a néző fel fogja tenni azt a kérdést, hogy miért kellene neki megnéznie ezt a videót. „Miért több az, mint egy sima blogposzt?” A válasz: a vizuális plusz miatt, amit nyújtasz neki. Egy videó fogyasztása ugyanis nem mindig kényelmesebb, mint elolvasni (átfutni) egy cikket.

2. Döntsd el, milyen formátumban videózol

Mielőtt végigvennénk a lehetőségeket, ezt vésd fel a falitábládra, mert fontos: egy szöveges és egy videós tartalom között nem az a különbség, hogy az utóbbi esetén a PLAY gomb megnyomása kiváltja az olvasást. Gondolj a filmre és a regényre: amíg a regénynél a szavakban, addig a film esetében a képekben valósul meg a drámai tartalom. Avagy:
Story told in pictures
Az adaptáció legfontosabb feladata az, hogy az írott műfajt hatékonyan át tudja ültetni a képi műfaj követelményeinek megfelelően, tehát arra kell törekedned, hogy a tartalmad vizuális legyen. Ne csak elmondani akard azt, hanem megmutatni is. Ha ezt felírtad, akkor nézzük, milyen a videotípusok közül választhatsz:
 • demóvideó (lényegében termékbemutató)
 • whiteboard videó
 • animációs videó
 • testimonial videó
 • how-to vagy edukációs videó
 • esettanulmány
Természetesen adott még:
 • a (nem Lumen5-val készített) slideshow
 • és a videós PowerPoint-prezentáció
Első körben viszont ezt kell eldöntened: (meglévő) fotókkal vagy élőszereplős forgatott anyaggal szeretnél-e (tudsz-e) dolgozni? Az elsőnél a munka dandárja az utómunkára hárul, hiszen a forgatókönyv megírása és a képek kiválasztása után egyedi hangulatú és jó minőségű montázst kell készítened megfelelő feliratokkal és narrációval. Ez utóbbi nem kötelező, de ha képben nem, hangban akkor is célszerű jelen lenned. A másodiknál pedig meg kell dupláznod az erőfeszítéseid, hiszen a forgatást is végig kell gyűrnöd, cserébe a végeredmény is személyesebb és látványosabb. Nincs azzal semmi gond, ha első körben csak slideshow-ra vagy videós PowerPoint-prezire van forrásod ésvagy kapacitásod, mivel ez is lehet érdekes (tessék, egy korábbi cikkünk arról, hogy ilyen esetben mire kell figyelned). A lényeg: nézd meg, hogy a kiválasztott blogcikk adaptálását hogyan valósítod meg, mert csak így léphetsz tovább.

3. Nézd meg a filmet a fantáziádban

Read More

Így készíts feliratot a videóidhoz [útmutató]

Több előfizetőnk is kérdezte az elmúlt hónapokban, hogy miképp készíthet feliratokat meglévő videókhoz. Nemcsak arról beszélünk, hogy egy külföldi vagy nem magyar nyelven készült anyagot szeretne valaki magyar felirattal ellátni (mint például mi, amikor posztoltuk a Didner-Lieb-Gioglio hármas interjút), hanem arról is, hogy saját videóidat alakítanád Facebook-kompatibilissé. Egy felirat segít megtartani a figyelmet, csökkenti a … Read more

Hogyan használhatod fel az e-learninget csalitermékként?

Százával találunk cikkeket arról, hogyan reklámozhatsz egy e-learning típusú kurzust, de arról szinte sehol nem olvashatunk, hogy miképp használhatod fel a marketingedhez. Éppen ezért mi most csavartunk egyet a dolgon, és nemcsak meggyőzünk arról, hogy érdemes online kurzust indítanod, de még segítünk is ebben a munkában. Legyen az e-learning is csalitermék!

Röviden az e-learningről

A Wikipédia szerint az e-learning
...minden olyan tanítási és tanulási forma, amiben a tananyag feldolgozásához, bemutatásához digitális médiumokat (például DVD, internet) használunk.
Persze az e-learning alatt a legtöbben ma már az online elérhető kurzusokat értik, amelyek közül a leghíresebb az Udemy, a Lynda, az edX vagy a Coursera. Ezeknek aggregátoroldalként a távoktatás a fő profiljuk,és piacvezetőként az elmúlt években sikeresen leegyszerűsítették a neten keresztül történő tanulást. Oka van annak, hogy a távoktatás rohamléptekkel fejlődik, illetve egyre népszerűbb a hallgatók körében: az e-learning a felhasználótól csupán minimális (energia)befektetést igényel és nagyobb szabadságot ad, miközben egy jó tananyag könnyedén hűséges követővé alakíthat egy-egy leadet.

Tanterem helyett

Még 5 évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna az, ami ma már valóság: már Magyarországról is könnyedén beiratkozhatunk a Berkeley, a Harvard vagy az MIT online kurzusaira. Nemcsak részt vehetsz az órákon, hanem oklevelet is kaphatsz a vizsga abszolválását követően. A tanfolyamok teljesítése kényelmes, hiszen az anyagok bárhol és bármikor elérhetők és a kurzus elvégzése egyáltalán nem igényel személyes jelenlétet. Az oklevelet pedig elküldik postán vagy e-mailben. Az én legutolsó élményem Frank Kern egyik workshopja volt, ami egy szombati napon 8 órán keresztül mutatta be, hogy miképp használható fel vevők szerzésére egy szakmai kiadvány. Jól érted, a csalitermékként funkcionáló kurzus arról szólt, hogy milyen hatékony csalitermék lehet egy könyv kiadása.

Miért van szükséged online kurzusokra?

Tegyük fel, hogy a te céged egy nyelviskola. Jogosnak tűnik a kérdés: miért akarnád megosztani a potenciális hallgatók figyelmét egy (ingyenes) online kurzussal? Folytassuk a sort egy fogászattal, ahol a kérdés ez is lehet: mekkora bevételt eredményez egy ilyen kurzus a rendelőnek? Vagy te épp kézműves termékeket készítesz és azon morfondírozol, hogy miért kéne neked megmutatni a szakmád fortélyait az érdeklődőknek? És egyáltalán: miért tanítaná meg egy étterem, cukrászda vagy pékség azt valakinek, hogyan kell sütni-főzni? Aztán itt van a Morrison's esete, ahol nem gondolkodtak el azon, hogy miért jó lerántani a leplet egy jó koktél receptjéről. Miközben te ilyen kifogásokat gyártasz, egy itthon egyeduralkodóvá váló dokumentummenedzseléssel foglalkozó cég a saját iparágában egyedüliként online elérhető oktatófilmeket, szoftverszimulácókat és elméleti segédleteket tett közzé Magyarországon. Read More

Így növeld a cikkmegosztásod eléréseit Facebookon (3 videó elemzése)

Amíg te a videomarketingen gondolkozol, addig a piacod többi szereplője már forgat, a videókat hirdetik, a közösségi médiát pedig magasabb eléréssel uralják. Most nem csak 3 videó részletes elemzését kapod meg, hanem egy zseniális ötletet arra, hogyan oszd meg Facebookon a cikkeidet úgy, hogy az elérésed jóval magasabb legyen, mintha linkposztként raknád ki. Read More