Így kémkedj legálisan a konkurensed látogatottsága után

Többféle online eszköz állhat rendelkezésedre, ha a weboldalad forgalmát szeretnéd megvizsgálni. Összegyűjtöttük egy csokorba, hogy melyeket érdemes mindenképp kipróbálnod, ha kíváncsi vagy arra, hogyan teljesít a saját webhelyed, netán a versenytársadé. Fontos tudni, hogy pontos adatokat csakis a saját weboldaladról kaphatsz, a konkurenciáról mindössze közelítő becsléseket gyűjthetsz össze, azonban ezek az adatok is hasznosak lehetnek. … Read more

„Hatalmas mázli, hogy ennyire nehéz belevágni a tartalommarketingbe” – Interjú Rand Fishkinnel

Moz, a nagy varázsló személyesen. Rand Fishkin az egyik legismertebb SEO-szakember, a Moz és az Inbound.org alapítója, aki most éppen a startupkultúráról ír könyvet. Védjeggyé vált sárga Pumájával az összes komolyabb marketinges és technológiai konferencia színpadát végigjárta már, miközben a cégvezetői munka megrágta, kiköpte és felvértezte mindazzal a tapasztalattal, ami csak segíthet egy jó vezetőnek … Read more

Blogolsz? Akkor kell neked (legalább) egy content guide

A te blogod is kezd úgy kinézni, mint egy 5-ös szintű kóros gyűjtögető szobája? Tudod, azé, aki begyűjt mindent, mert értékesnek gondolja, aztán idővel egy halom aljára suvasztja mindet, hogy legközelebb csak az épületet bontó munkások találkozzanak vele. Ideális esetben az elkészített tartalomra büszke vagy, akár egy gyűjtő, aki vitrinben mutogatja értékeit a látogatóknak. Bevallom, … Read more

Így írj cikket a Google-nek! [20 pontos SEO szövegírás csekklista]

SEO szövegírás. SEO szövegírás Budapest. SEO szövegírás olcsón. Jó, abbahagyjuk, ez most nem a vicc helye. Inkább elmondjuk, hogy a Google maga a megtestesült online rejtély, hiszen bár rengeteg szempontot használ rangsoroláskor (úgy tudjuk, 200-nál is több jelet vesz figyelembe), de ezeket tételesen, listába szedve nem teszi elérhetővé, így egy picit mindig a sötétben bóklászunk. … Read more

Segítsek lenyúlni a konkurensed linkprofilját? (3 módszer)

Legalább egy olyan konkurensed van, akitől irigyled a megjelenéseit, a linkprofilját. Megmutatom, hogyan érheted utol és körözheted le tudatosan építkezve. Elsőként meg kell tudnod azt, hogy pontosan milyen linkprofillal bír az oldal: honnan kapja a linkeket, kiket kell majd a saját stratégiáddal megcéloznod.

Keressük az értékes backlinkeket

Első lépésként nyisd meg az Open Site Explorert. Nagyszerű eszköz, amit részben ingyenesen is használhatsz, nem véletlen, hogy már másfél éve is javasoltam a használatát. Add meg az URL-t, amit meg szeretnél vizsgálni. Figyelj arra, hogy a „www”-re nincsen szükség, egyszerűen a domaint és utótagját írd be. Hogy a legértékesebb oldalakat megtaláld, vagyis azokat, amelyeknél a link equity érték a legmagasabb, néhány plusz beállításra van szükség.
Mi az a link equity? Lényegében az a mutató, ami meghatározza, hogy mennyit segít majd neked saját oldalad erősítésében egy külső hivatkozás. Számos tényező befolyásolhatja, mint pl. a domén erőssége, a hivatkozó oldal tartalmi relevanciája, elérhetősége és így tovább.
Tehát:
  • A célzást (target) állítsd this root domainre
  • A hivatkozás forrását (link source) only externalra
  • A linktípust (link type) link equityre
Láthatod, hogy nálunk valamiért a legértékesebb hivatkozások a lap.hu oldalakról érkeznek – szomorú hagyatéka ez egy másik linképítési korszaknak, de hát hozzánk lassabban érkeznek a változások. Kiemelkedően jó helyen szerepelnek viszont azok a hivatkozások is, amelyeket másodlagos blogunkon, a blog.hun az élő közvetítésekben helyezünk el. Az eredményeket a Request CSV linkre kattintva le is töltheted (ezt általában csak akkor ajánlja fel, ha legalábbis trial verzióban használod az OSE-t). Ez azért kell, hogy ne kelljen minden alkalommal újra elvégezned a keresést. Az eredményeket rangsorold Page Authority értékük szerint – ez a Moz saját mutatója arra, hogy egy adott oldalnak mekkora az esélye arra, hogy jó helyezést érjen el a Google találati listáin. Értelemszerűen minél magasabb a Page Authority, annál erősebb a hivatkozás, amit a konkurensed kap. Ezzel máris megvan a listád, amiből kiindulhatsz, ennél egyszerűbb módszert sehogyan sem tudok neked mutatni. De a munkád még csak itt kezdődik el.

Hogyan „nyúld le” a linkprofilt?

Read More

Így növeltük 7243%-kal az organikus keresőforgalmat SEO nélkül (+mutatom az elemzést)

Aki követ minket, tudja, hogy nem sokat foglalkozunk a keresőoptimalizálással. 2015-ben egyik legelső tréingelőadásomat a SEO-szövegírásról tartottam, és az egyik első diámon ez a mondat állt:
„A jó SEO-szövegíró úgy ír szöveget, mintha a Google nem is létezne.”
Ne érts félre: nem akarok a keresőoptimalizálás ellen beszélni, rengeteg ezzel foglalkozó kollégát ismerek, akik profik a saját területükön. Arról van szó mindössze, hogy meggyőződésem szerint a tartalomgyártás és a technikai SEO már alig kapcsolódik egymáshoz – és hogy e kettő közül az előbbi az, amely nélkül nem tervezhetsz hosszú távra. Ugyanez a helyzet a weboldalak dizájnjával. Lehet akármilyen szép, reszponzív, kellemes megjelenésű, ettől még nem vonz majd látogatókat, leadeket.

Mennyit optimalizálunk?

Az oldalt olvasod, láthatod, hogy az reszponzív, igyekszünk figyelni a betöltési időre, arra, hogy használjunk a cikkekben H1 és H2 elemeket, címkéket, kategóriákat. Erős belső hivatkozásrendszert építettünk, hiszen minden cikkünkben hivatkozzuk a releváns anyagainkat. Bátorítjuk azt is, hogy külső oldalak hivatkozzanak ránk. Mindez azonban alapszint. Ott van a Yoast bővítménye a WordPressben, de ha a saját ösztöneink és a szoftver ítélete között kell dönteni, előbbire hallgatunk. Igyekszünk kulcskifejezéseket használni a címben, metaleírásokban, snippetekben, de jobban figyelünk arra, hogy meggyőző és informatív legyen ez a pár szó. Ami az organikus forgalmunk növelését szolgálja, az elsősorban az, hogy minőségi, releváns anyagokat készítünk. Nagyon szép elmélet az, hogy ennyivel is boldogulhatsz, de amíg ez csak hiedelem (és nem tény), addig a magánvéleményem kevés relevanciával bír számodra. Ebben a cikkben tehát azt nézzük meg, hogy ez a következetesen végigvitt szemlélet hogyan működött e blogon az elmúlt 4 évben.

Minőség és mennyiség

Tisztázzuk: nem, nem az számít, hogy mennyit írsz. Az eredményeket, amiket itt látsz majd, úgy értük el, hogy nagyon szigorú tartalomgyártási folyamatot vezettünk be. Tartalomnaptárat használunk, hogy hetekre előre tudjuk a témákat, hogy elvégezzük a héttérmunkát, kutatást. Minden egyes anyag minimum két, de jellemzően inkább három ember lektorálásán megy át. Hiába tömöd ki az oldalad ezerkarakteres semmitmondó „cikkekkel”, mert még ha eleinte jól is rangsorolsz, a minőség hiányát azonnal érzékelő és emiatt lepattanó látogatók okán nem sokáig őrizheted ezt a sikert. Amiről itt beszélek, az a tudatos építkezés fontossága. A tartalommarketing megtérülése nem napokban vagy hetekben, hanem félévekben, években mérhető. És most megmutatom, hogy tényleg megtérül. A cikkben lépésről lépésre megmutatom, hogyan elemeztük a saját oldalunkat, lényegében egy kisebb tartalomauditot végeztem el.
Ha tudni akarod, hogy egy komplett audit hogyan néz ki lépésről lépésre, akkor ezt a cikket látogasd meg.

Így rendezd adatbázisba a tartalmaid

Először is meg kellett tudjam, hogy az elmúlt években adott időszakban hány cikket publikáltunk (azaz hogyan emelkedett a tartalom mennyisége). Nyilván léteznek erre egyszerűbb megoldások, én viszont több okból is az Import.io használata mellett döntöttem. Egy kicsit komplex, de remek analitikát biztosító online eszközről van szó, és most megmutatom, hogyan használhatod a saját tartalmaid elemzésére. Töltsd be az oldalt és regisztrálj egy ingyenes fiókot. A Dashboardról a New Extractor opciót válaszd ki. Ekkor a rendszer elkéri tőled a webcímet, ahol a kielemzendő tartalmak találhatóak. Már itt érdemes figyelned. Ha én a marketingszoveg.com összes létező URL-jét elemezném, abban benne lennének az ajánlati oldalak, köszönőoldalak, landing page-ek, mikroszájtok is, tehát ha csak a blogot akarom elemezni, ez nem megoldás. Az Import.io tehát ezt a webcímet kapta meg tőlem:
https://kreativkontroll.hu/blog/page/1
Ebben egyetlen szám változó található, a későbbiekben tehát könnyű lesz az összes hasonló URL-t behúzni, ezen felül itt tisztán a blogban megjelent tartalmakat láthatjuk. A következő lépésben kicsit tanítgatnunk kell a rendszert. A Data fülön láthatjuk azt, hogy milyen adatokat olvasott be a rendszer. Az érdekesebb az Edit fül, itt magát a betöltött weboldalt láthatjuk, és egyszerűen megmutathatjuk, hogy mely információkat olvassa nekünk adatbázisba. Érdemes felül a Start over with empty table opcióra kattintanod, majd minden egyes adatsorhoz egy új oszlopot (column) létrehoznod. A „tanítgatás” rendkívül egyszerű: létrehozod az oszlopot (add column), majd az oldalon rákattintasz arra az elemre, amelyiket be akarod olvasni. Ha a blogunk egy oldalán egy bejegyzéscímre kattintasz, a rendszer a többi bejegyzéscímet is ugyanúgy felismeri majd.

Itt például megtanítom neki, hol található minden bejegyzésnél a kategóriamegjelölés.

Ha kész vagy az adatok kijelölésével, mentsd el az Extractort. Már csak azt kell megtanítani a rendszernek, hogy a blogot egészében olvassa be, és ne csak azt az egyetlen URL-t, amelyet megadtunk neki. A Settings fülön jelenítsd meg az URL Generator eszközt (egy szép nagy gomb jelzi), jelöld ki a változót (esetünkben például ez a szám a végén, amely azt jelzi, hogy a bejegyzéslista hányadik oldalán jársz). Add meg, hogyan cserélje azt, majd le is futtathatod, hogy lásd, hány élő URL-t talál így a rendszer. Ezután futtasd le az adatelemzést (Run URLs). Ez jellemzően néhány percig tart, és már le is töltheted az elkészült CSV fájlt. A továbbiakban a saját adatbázisunkról és a konkrét organikus keresőforgalmunkról olvashatsz adatokat. Kimutatjuk, hogy a több cikk milyen hatást gyakorolt a látogatottságra. Mivel ezek szenzitív adatok, csak bejelentkezés után olvashatod őket! Read More

10 hasznos és gyors linképítő tanács

…amelyekhez elég egy szabad délután. Ez a 10 tipp nem az alapfeladatokat mutatja be, hanem azokat a trükköket, amiket relatíve gyorsan elvégezhetsz, és amikkel kis lépésenként is cizellálhatod a honlapodat. Ha ügyes vagy, akkor már ma végigfuthatsz mindegyiken, de megteheted azt is, hogy ráérős idődben egyet-egyet előveszel. A linképítést nem kell bemutatni Kezdjük egy személyes … Read more

„Vezetni tanulj meg, ne motort építeni”, avagy miért gondolsz rosszul a SEO-ra | The Inbounder

A SEO halott? Kétszáz SEO-szaki között ültem Londonban, és ezt láttam az arcukon. Mélységes aggodalmat, mert a Google alapjaiban alakítja át azt, amit a netes keresésekről eddig tudtunk, vagy legalábbis hittük, hogy tudjuk. Mennyire működnek ma a keresőoptimalizálási best practice-ek? Ez volt az egyik fő kérdés, amelyet a The Inbounder londoni állomásán igyekeztek nagyon alaposan körbejárni. Ha arra számítottál, hogy egy SEO-konferencián elmondják majd, egészen pontosan hogyan kellene tartalmat írnod, sajnos ki kell ábrándítsalak: a best practice-ek, hát, általában, nagyjából, talán működnek. Tom Anthonynak (aki amúgy a Distilled R&D részleglét vezeti és mellesleg brit) volt egyszer egy amerikai barátnője. Már jártak egy ideje, jól alakultak a dolgok, elérkezett tehát a pillanat: találkozni kellett a leány szüleivel. El is utaztak a nagy vízen túlra, megvolt az üdvözlés, kellemes vacsora, csevej. Egy ponton Tom felajánlotta a házigazdának, hogy segít elmosogatni. Ez volt az a klasszikus, vígjátékokból ismert pillanat, amikor mindenki elhallgatott és furán kezdett rá nézni a szobában. „Most már mindegy” alapon Tom nem hátrált meg: ismét, jól érthetően, hangosabban kijelentette, hogy segíteni szeretne a mosogatásban. Még furább tekintetekkel jutalmazták. A probléma természetesen nyelvi jellegű volt. Bár mindkét fél angol anyanyelvű, kisebb eltérések akadnak, erről a konkrét kis pici eltérésről viszont Tom nem tudott. Fogalma sem volt, hogy amikor felajánlja segítségét a mosogatásban („I would like to help you wash up”), ahogyan azt a ködös Albionban tette volna bármikor, tulajdonképpen kedves barátnője apját egy közös fürdésre invitálta meg. Na, hát akkor ennyit a best practice-ek kérdéséről. De ha konkrét példát akarsz, elég megnézni az alt attribútumokat. Egy gyors kereséssel te is megbizonyosodhatsz róla, hogy minden SEO-szakember az elmúlt években annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a képeknél mennyire fontos ezek megfelelő kitöltése, mert a Google algoritmusa figyeli ezt – ezt mellesleg a Google-től tudjuk. Ehhez képest a tesztek azt mutatják, hogy mindegy, mit csinálsz az alt attribútumokkal. Ezt nem én mondom, hanem a Distilled kutatás-fejlesztési igazgatója.

Érti egyáltalán még valaki a Google-t?

Read More

Hogyan lophatod el a konkuresenseid YouTube-címkéit?

Lopni csúnya dolog, de bevallom őszintén, a cím egy kicsit clickbait volt, hiszen amire most megtanítunk, az inkább olyan, mintha leszakítanál egy szilvát a kertedbe átlógó gyümölcsfáról. A videós kulcsszavak lekutatása az egyik legfontosabb feladatod, amikor saját készítésű tartalmakat töltesz fel a YouTube-ra. A világ legnagyobb videómegosztója és a második legnépszerűbb kereső ún. címkéket, vagyis leíró … Read more

4 lépésből felraklak a Google Térképre

Hirtelen felindulásból írom ezt az útmutatót, amit annak köszönhettek, hogy az elmúlt időszakban volt szerencsém egy szűkebb iparág több mint 100 szereplőjével dolgozni. Ezek a kkv-k egytől egyig azt szeretnék, ha minél többen megismernék őket, illetve minél több potenciális vásárló elmenne hozzájuk. Sajnos a több mint 100 cég 20-30 százaléka nem tartotta fontosnak, hogy én egyből … Read more