Így készíts saját kutatásból tartalmat (és építs erős szakértői brandet)

A te posztjaidra hányan hivatkoznak? Lehet, hogy eredeti gondolatokat, ötleteket osztasz meg, de gyanítom, hogy nem használod a leginkább hivatkozott tartalomtípust: a kutatásokat. Írtam már arról, hogy hogyan válogass adatokat adatvezérelt történeteidhez, és arról is, hogyan formáld ezeket történetté. Most viszont arról olvashatsz, hogyan készíts saját kutatást és miért is jó ez neked. Kezdjük is ezzel, hogy fellelkesítselek.

A poszt elszáll, a kutatás megmarad

A BuzzSumo és a Moz közös tavalyi kutatásának hála rendkívül érdekes trendet figyelhetünk meg. Több mint 1 millió cikket és bogposztot elemeztek kifejezetten a megosztásokat és backlinkeket vizsgálva. Az eredmények egyértelműek: az interneten posztolt tartalmak többsége egyszerűen nem éri el a közönség ingerküszöbét. Nem hivatkoznak rá, nem osztják meg – valószínűleg nem is olvassák.
Nem tartalomsokk, csak magasabb küszöb Ezen a ponton a tartalomsokk elméletének hívei rámutathatnak az adatokra: „Na ugye, hogy több a tartalom, mint amit képesek vagyunk elfogyasztani!” Ez természetesen igaz, de a tartalommarketing szempontjából csak egyvalamit jelent. Nem azt, hogy nem érdemes csinálnod, hanem azt, hogy csakis a lehető legmagasabb színvonalon. A belépési küszöb magas, de az emberek ettől még fogyasztanak tartalmakat. A tartalommarketing demokratikus: te is gyárthatsz jobb tartalmat, mint egy multi, és ha ügyesen terjeszted, téged választanak majd. Ha viszont félflekkes „cikkekkel” akarsz betörni a piacra, valóban falnak szaladsz majd.
Egy 100 ezer posztból álló véletlenszerű mintát vizsgálva az derült ki, hogy a tartalmak több mint 50%-a kettő vagy annál kevesebb Facebook-interakcióval (megosztás, lájk vagy komment) rendelkezik, 75%-ra pedig egyáltalán nem hivatkoznak. sajat_kutatas_1 A kutatás (amelyet egyébként tölts le és olvass el te is, mert elképesztően hasznos) kitér arra is, hogy 2 olyan tartalomtípus van, amely kifejezetten valószínű, hogy megosztásokat és hivatkozásokat generál.
 • A vélemény-újságírás, publicisztikák, illetve
 • a kutatások, az adatalapú tartalmak.

De miért jobb, ha saját kutatást végzel?

Hiszen több energiát kell belefektetned: megkeresni, begyűjteni, feldolgozni az adatokat, legyártani belőle a tartalmat. Arányaiban nagy energiát kell befektetned – a kérdés, hogy megéri-e az eredmény. A saját kutatás jó, mert valami újat hozol létre: te leszel az adatok elsődleges forrása, így mindenki rád hivatkozik majd, ha kellően érdekesen prezentálod az eredményeidet. Nem más adataiból élsz: mások jönnek majd hozzád. A kutatással alátámasztott adatok erősítik a hiteledet. Ha a közönséged azt látja, hogy nem csak a levegőbe beszélsz, hanem tudományos módszerrel alátámasztott megállapításokat teszel, komolyabb szakértői brandet építhetsz fel. Az adatokkal akár az értékesítést is megtámogathatod. Nem titok, mi is ezt tesszük: esettanulmányokkal igazoljuk a tartalommarketing sikerességét annak, aki kételkedik, ahogyan így tesz Neil Patel, Joe Pulizzi és minden profi tartalommarketinges és szövegíró. Ez különösen fontos akkor, ha piacedukációra van szükséged: nekünk 5 évnyi munkánk van abban, hogy a tartalommarketinget bevezessük a piacra, mert korábban ismeretlen terület volt: alig használta valaki, közülük még kevesebben tudatosan, a legtöbben pedig eleve kétkedve álltak az újhoz és ismeretlenhez. És persze a leginkább kézzelfogható előny: több megosztás, több rád mutató hivatkozás, több interakció – feltéve, hogy a terjesztést sem hanyagolod el, de erről szó lesz még a cikk végén. Saját kutatással forgalmat generálsz, megerősíted az oldalad SEO-ját, megerősíted a hiteledet is. A kérdés már csak az: milyen kutatást végezz?

A saját kutatások típusai

Négy módszert mutatok be részletesen, példákkal megtámogatva, amelyekkel saját adatokat állíthatsz elő és publikálhatsz. Ezek az alábbiak: sajat_kutatas_tablazat2 Elmondom, hogyan készíthetsz ilyen kutatást és ebből tartalmat. Read More

Útmutató az adatvezérelt storytellinghez (az ötlettől a megírásig)

A múlt héten arról meséltem, hogyan is működik a storytelling, ha egy rakás száraz adatból kell kiindulnod. Hoztam néhány példát, hogy hogyan csinálják mások. De téged nyilván az érdekel, hogyan csináld te magad. Ezért most lépésről lépésre végigmegyünk a legutóbb leírt folyamaton: megmutatom, hogyan keress adatokat, hogyan válogasd ki a számodra relevánsakat és hogyan kreálj belőlük sztorit. Idézzük fel gyorsan, mik az adatvezérelt történetek létrehozásának lépései:
 1. Keress egy olyan témát, ami érdekes lehet a közönségednek.
 2. Gyűjtsd össze az elérhető legérdekesebb adatokat. (Így gyűjts információkat.)
 3. Válogasd ki azokat, amelyek segítenek egy összefüggő történetet elmondani.
 4. Dolgozd fel őket könnyen értelmezhető és kreatív formában.
adatvezerelt_tortenetmeseles_p2_1

Így lesz egy érdektelen adatból értékes tartalom. (Köszi, Wikipédia)

Kezdjük az elején.

Hogyan keress témát?

Nehéz feladat, mi sem véletlenül igyekszünk segíteni benne annak, aki tartalomkészítésre adja fejét (és cégét). Nyilván olyasmit akarsz feldolgozni, ami a potenciális vásárlóid számára érdekes ésvagy hasznos lehet. Az adatvezérelt történetmesélés ideális arra, hogy a THINK klaszterbe tartozó, edukálandó vásárlókat célozd, akiknek még nincsen vásárlási szándékuk, az adott téma azonban releváns a számukra (és később vásárlási szándékuk lehet). Tegyük fel, hogy edzőtermet működtetsz. Szeretnél több vendéget, és azokból is lehetőleg olyanokat, akik személyi edzőt kérnek. Ehhez bizalom kell: azért fordulunk szakemberhez bármilyen téren, mert megbízunk a tudásában és tapasztalatában. De akiről semmit sem tudunk, abban (még) nem is bízunk meg. A célcsoportodba tartoznak, akik:
 • az edzőteremhez közel vannak, legalábbis ugyanabban a városban, és
 • érdekli őket az egészséges életmód.
(Az első szemponttal egy más alkalommal foglalkozunk. Izgi lesz!) Az tehát, aki egészségesen szeretne élni, előbb vagy utóbb találkozik az étrend-kiegészítőkkel. Az egyszerű vitaminoktól a testtömegnövelőkig bármi lehet ez, a lényeg az, hogy el kell majd gondolkodnia azon, hogy kell-e ilyeneket szednie, valóban pozitív hatással lesznek-e rá és így tovább. Az is döntés, ha nem szed semmit (de annyira szaturált a piac, hogy ezt a döntést aktívan meg kell hoznia). Maguktól nem fogják tudni a választ, tehát nyilván rákeresnek majd a neten. Ez nagyrészt különféle reklámokhoz fogja őket vinni: céges oldalakra, webshopokba, ahol le akarják nyomni  a torkukon (a szó szoros értelmében) a különféle termékeket. De a reklámszövegektől, a hangzatos szlogenektől és a dobozra nyomott kockahasaktól még nem fogja megtudni, melyik szer biztonságos, vagy egyáltalán pont neki melyiket érdemes szednie. adatvezerelt_tortenetmeseles_p2_2

Felmész egy olyan fórumra, ahol a közönséged beszélget, egymástól kérdez, és bumm, témaötletek.

A témád tehát már meg is van: egy olyan anyagot akarsz készíteni, amely az étrend-kiegészítőkkel foglalkozik, és valamilyen támpontot ad mindazoknak, akiket ilyen kérdések kínoznak. Ha jó választ adsz a kérdéseikre, máris úton vagy a szakértői státusz és a bizalom felé. Bármilyen más esetben hasonlóan kell eljárnod: gondolkodj el azon, hogy a célközönséged különféle csoportjai milyen kérdésekre keresnek rá.
 • Ha tárhelyszolgáltató vagy, írhatsz arról, hogy miért fontos a rendelkezésre állás.
 • Ha fodrász, akkor arról, hogy az ilyen-olyan szerek milyen hatással vannak a hajra. (Tudtad, hogy nem tudunk hajat mosni sem? Egyik videónkból kiderül, miért. Működött, ügyfeleket hozott.)
 • Ha irodaszékekben utazol (már nem szó szerint, hanem üzletileg), akkor arról, hogy az ergonomikus kialakítás pontosan milyen hatással van az egészségre, vagy hogy milyen reális élettartam várható el az egyes irodabútoroktól.
Ez az ötletelés (amelyet kutatással is megtámogathatsz, például a kérdés-válasz oldalakat vagy szakmai csoportokat, fórumokat figyelve) a legkönnyebb része a folyamatnak. Ezután ugyanis bele kell ásnod magad az adatbázisokba.

Honnan lesznek adataid?

Read More